10 Lekkere Koolhydraatarme Tussendoortjes

Koolhydraatarme_tussendoortjes

Om de stofwisseling de hele dag door hoog te houden is het van belang dat je regelmatig wat eet. Hierdoor blijft niet alleen jouw stofwisseling op een hoog niveau, ook voorkom je dat je ’s avonds ten prooi valt aan de welbekende en moeilijk te weerstane snaaitrek.

Met minimaal 6 eetmomenten per dag (dus 3 maaltijden en 3 tussendoortjes) is de kans stukken groter dan je sneller en blijvend afvalt. Een gezond tussendoortje zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling versnelt, bloedsuikerspiegel constant blijft (snaaitrek) en hongergevoel wordt tegen gegaan.

Het advies is dan ook om maximaal 3 uur tussen een eetmoment te houden. Dat vinden de meeste mensen niet zo erg, maar dan komt de vraag: “Wat kan ik dan als tussendoortje eten?” Daarom hieronder een opsomming van verschillende tussendoortjes, allemaal laag in koolhydraten, en dus passend in een koolhydraatarm dieet.

Heb jij een goede tip, deel het hieronder met ons, zo kunnen andere lezers meegenieten!

Snack 1: Ei

Een gekookt ei met een snufje zout eroverheen. Lekker uit de hand, maar snij het ei in 4 partjes en omwikkel het met rookvlees, hmmm! Eieren bevatten nog net geen hele gram koolhydraten per 100 gram (voor de beeldvorming: een gemiddeld ei weegt 55 gram).

Snack 2: Groenten

Groenten vormen het perfecte tussendoortje. Ze zijn grotendeels koolhydraatarm, lekker en vol met gezonde vezels. Vooral rauwkost is ideaal. Maak bijvoorbeeld een lekkere yoghurt knoflook dip met een plankje gesneden groente om te dippen. Natuurlijk kan je ook wat groente rollen in vleeswaren zoals asperges in ham. Let op: sommige groenten moeten we wel meetellen in het koolhydraatspel, zoals erwtjes, maïs, pompoen, en worteltjes!

Snack 3: Walnoten

Walnoten hebben minder koolhydraten dan amandelen, pinda’s, pistache en cashewnoten. Daarnaast hebben zij meer antioxidanten dan welke andere noot dan ook. Veertien halve walnoten bevat slechts 4 gram koolhydraten en bevat magnesium en omega-3.

Snack 4: Cottage Cheese

Cottage Cheese is een goede vuller en bevat slechts 2-3 gram koolhydraten per 100 gram. Lekker met 1 lepel chia zaad met extra vezels voor de darmen. Of voeg een theelepel kaneel toe. Kaneel bevat antioxidanten die jouw lichaam helpt beter met koolhydraten om te gaan. Daarnaast bevat Cottage Cheese ook nog eens probiotica, de gezonde bacterie voor de darmen.

Snacktip 5: Yoghurt en kwark

Yoghurt en kwark heb je in talloze uitvoeringen en varianten. Er zijn erbij die bijna net zoveel suiker en vet bevatten als roomijs, maar er zijn ook magere en suikervrije varianten. De beste keus is een “gewone” variant, zonder toevoegingen. In 100 ml volle yoghurt en kwark zit ongeveer 4,5 gram koolhydraten. Tip: check de verpakkingen per variant, let hierbij op het verschil tussen magere, halfvolle en volle producten.

Snacktip 6: Pindakaas met bleekselderij

Deze lekkernij is gezond en lekker. Neem twee stengels bleekselderij en bestrijk die elk met 1 eetlepel ongezoete pindakaas (reformwinkel). Deze snack bevat slechts 8 gram koolhydraten en kan je vooraf klaarmaken en meenemen voor later.

Snacktip 7: PowerSlim

PowerSlim is een door diëtisten ontwikkeld afslankprogramma dat je volgt onder persoonlijke begeleiding van een PowerSlim voedingscoach. De producten van PowerSlim zijn echter ook goed te combineren met “gewone” voeding. Deze snacks zijn erg lekker voor de afwisseling en op deze manier hoef je op een feestje ook niet overal nee tegen te zeggen, je kunt gewoon je eigen snack eenemen. De zoete en zoute snacks van PowerSlim zijn te verkrijgen bij Body Unlimited.

Snacktip 8: Een kaasplankje

Een kaasplankje met een paar stukjes brie, een blokje kaas en camembert. Deze kaassoorten bevatten nog geen gram koolhydraten per 100 gram. Let wel op met toastjes, die zijn veelal wel koolhydraatrijk. Oplossing hiervoor is een zakje PowerSlim toastjes of PowerSlim bruschetta.

Snacktip 9: Een vleesplankje

Natuurlijk kun je ook een plankje met vleesproducten nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld chorizo, ham, kipfilet en salami. Vlees bevat nauwelijks koolhydraten, dus dit biedt een uitkomst binnen een koolhydraatarm dieet. Per 100 gram vlees kom je maximaal uit op 2 gram koolhydraten.

Snacktip 10: Fruit

Fruit bevat suikers (fructose) en dus koolhydraten. Fruitsuikers zijn echter veel beter voor je dan tafelsuiker (bietsuiker, rietsuiker, etc.). Bovendien bevat fruit een heleboel voedingsstoffen die andere suikerrijke producten niet bevatten. Beperk je tot 1 stuk fruit per dag (i.v.m. de fruitsuikers = koolhydraten) en neem hierbij en paar walnoten (drie halve is voldoende) om jouw suikerspiegel in balans te houden. Neem bij voorkeur fruit dat laag in de koolhydraten zit, zoals meloen, appel, sinaasappel en kiwi.

Extra Tip 11: Overslaan van een tussendoortje

Ga je een keertje los op de koolhydraten, probeer dit dan niet goed te maken door een tussendoortje over te slaan! Hierdoor krijg je grote pieken en dalen in je bloedsuiker, waardoor je nog meer kans maakt op nog een uitspatting.

Extra Tip 12: Kant en klare tussendoortjes

Als je een kant en klaar tussendoortje neemt, kijk goed op de verpakking en neem bij voorkeur een product met weinig koolhydraten. Als richtlijn houdt je aan dat je bij een koolhydraatarm dieet ongeveer op 40 gram koolhydraten per dag zit!!!

Eet gevarieerd, dus wissel de tussendoortjes af!

Heb jij een goede tip, deel het hieronder met ons, zo kunnen andere lezers meegenieten!